W związku z wystąpieniem ognisk zakażeń wirusem grypy świń typu A/H1N1 u ludzi za pośrednictwem Wojewody Opolskiego przekazujemy wskazówki Głównego Inspektora Sanitarnego informujące o zagrożeniu, jakie sytuacja ta może powodować dla mieszkańców naszego kraju.

Należy bezwzględnie stosować się do wszelkich zaleceń miejscowej służby zdrowia, ściśle przestrzegać reżimu sanitarnego, a w szczególności:
• Unikać bliskiego kontaktu z osobami wykazującymi objawy grypopodobne. Osoba chora powinna zachować odpowiednią odległość od innych osób, tak aby chronić je przed zachorowaniem.
• Jeśli zauważymy u siebie objawy grypopodobne (np. podwyższona temperaturę ciała; osłabienie, kaszel, brak apetytu, katar, ból gardła), lepiej pozostańmy w domu.
• Kiedy kaszlemy i kichamy, przykrywajmy usta i nos chusteczką. To pomoże zapobiec zakażeniu wirusem innych osób.
• Należy myć często ręce wodą z mydłem.
• Unikać dotykania oczu, nosa i ust (wirusy i bakterie często rozprzestrzeniają się, gdy ludzie dotykają skażonych powierzchni, a potem oczu, nosa i ust).

Ponadto zaleca się, aby w przypadku wystąpienia objawów chorobowych (np. podwyższona temperatura ciała, osłabienie, kaszel, brak apetytu, katar, ból gardła) – natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Czym jest grypa świń, jakie są jej objawy i jak się przenosi?

Grypa świń jest zakaźną chorobą układu oddechowego świń, wywoływaną przez wirus grypy typu A. Zwykle wirusy grypy świń nie zakażają ludzi.

Jednakże wcześniej dochodziło do sporadycznych przypadków zakażeń, najczęściej na skutek bezpośredniego kontaktu z tymi zwierzętami (np. dzieci bawiące się blisko zwierząt lub pracownicy ferm). Grypa może przenosić się zatem bezpośrednio ze świń na ludzi i z ludzi na świnie. W chwili obecnej stwierdzono udokumentowane przypadki przeniesienia wirusów grypy świń bezpośrednio z człowieka na człowieka.

Objawy  są podobne do tych towarzyszących grypie sezonowej,  w tym np.  gorączka, osłabienie, brak apetytu, kaszel. U niektórych osób wystąpił katar, ból gardła, nudności, wymioty i biegunka.

Grypa świń nie przenosi się przez żywność. Nie można zarazić się grypą świń poprzez zjedzenie mięsa wieprzowego i produktów wieprzowych. Jedzenie prawidłowo przygotowanego i poddanego obróbce termicznej mięsa jest bezpieczne.